Kembali kita ke sambungan bab XRP dan Spark Token yang saya kongsikan sebelum ini.

Kalau sebelum ini saya kongsikan serba sedikit latar belakang Spark, kali ini saya akan konsikan pula berapa banyak Spark token yang anda akan dapat dan bagaimana untuk menuntutnya.

Proses ini banyak melibatkan teknikal, jika ada 1 saja kesilapan pada alamat wallet anda, anda berisiko kehilangannya…

Ingat!
Ini adalah teknologi Blockchain, sistem ledger yang tidak boleh di ubah..No Edit..No Undo!

Dah sedia?

Bagaimana Untuk Menuntut Token SPARK Anda?

Idea berkenaan airdrop ini terutama yang berdasarkan ‘fork”, akan membuat sebilangan orang keliru tentang bagaimana mereka boleh menerima token Spark ini, dan ingin memahami lebih lanjut mengenai pengedaran token kepada semua pemegang XRP.

Pada dasarnya, sesiapa sahaja yang memegang XRP dalam wallet jagaan sendiri boleh mengambil bahagian dalam peristiwa ini dan akan layak untuk menerima token Spark. Walau bagaimanapun, sebenarnya menuntut Spark memerlukan beberapa tugasan dan akan berbeza bergantung pada jenis wallet atau Bursa Crypto (DEX) yang anda gunakan.

Cara utama untuk menuntut Spark adalah melalui toolkit XRP. Anda boleh menuntut Spark dengan menambahkan kunci mesej (message key) yang mewakili alamat Flare ke akaun XRP Ledger anda. Dengan berbuat begini, anda kini telah menjejaskan keselamatan XRP anda, meskipun kunci mesej hanya bersifat maklumat. Kunci mesej anda akan didedahkan pada XRP Ledger dan digunakan oleh Flare Network untuk menentukan tempat mengedarkan token Spark anda nanti.

Flare Network menggunakan format alamat yang sama dengan Ethereum Network. Anda menggunakan alamat dari dompet Ethereum untuk menghasilkan kunci mesej dan seterusnya menuntut token Spark anda. Alamat yang sama kemudian akan digunakan di Flare Network untuk mengakses token Spark anda.

Susah dan pening kan? Betul tak?
Bukan senang nak dapat benda free Oooii…

Takpe, jangan risau, jangan pening kepala..
Cara diatas tu kalau korang simpan XRP kat wallet peribadi korang..

Ada cara yang mudah sebenarnya…saje jer saya nak test tahap kesabaran korang.

Jom Baca FAQ ini.

Soalan Lazim

Siapa yang boleh menuntut token Spark?
Semua pemilik XRP yang melarang Ripple Labs dan beberapa pekerja Ripple Labs sebelumnya boleh menuntut token Spark.

Berapa banyak token Spark yang ada untuk dituntut?
45 Bilion.

Bagaimana pengedaran diagihkan?
Kini terdapat kira-kira 45 Billion token XRP yang diedarkan kepada pemegang bukan Ripple Labs. Diedarkan kepada semua pemegang yang melindungi diri mereka sendiri dan mereka yang menyimpan XRP mereka di bursa crypto atau pembekal lain.

Pertama, snapshot akan diambil dari semua alamat XRP Ledger pada nombor indeks lejar tertentu.

Kedua, dari snapshot ini alamat yang diketahui milik: Ripple Labs, pekerja Ripple Labs sebelumnya dan pertukaran yang belum mengesahkan sokongan mereka kepada Flare akan dikeluarkan.

Hak untuk menuntut token Spark 45 Billion kemudian akan dibahagi kepada setiap alamat yang tersisa mengikut baki XRP berkadar mereka dalam snapshot. Ini boleh menyebabkan penuntut yang sah menerima lebih daripada 1 token Spark untuk setiap token XRP yang mereka pegang. Ini disebabkan pertukaran yang tidak mengambil bahagian dikecualikan daripada pengedaran tetapi dikira dalam 45 Billion token yang diedarkan hari ini.

 

Adakah bursacrypto saya menyokong pengedaran Spark?
Sekiranya anda pelanggan Bursa Crypto (DEX) sokongan  dan mereka telah menunjukkan secara terbuka bahawa mereka akan mengedarkan token Spark secara pro-rata kepada pelanggan berdasarkan pegangan XRP mereka, maka anda tidak perlu berbuat apa-apa, hanya biarkan DEX anda menguruskannya, tetapi sekiranya DEX anda tidak disenaraikan di pautan itu, maka anda harus menganggap bahawa DEX anda tidak akan mengambil bahagian.

 

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya Bursa Crypto (DEX) saya tidak mengedarkan token Spark?
Flare memberikan masa yang munasabah untuk DEX membuat keputusan dan mengesahkan bahawa mereka akan menyerahkan token Spark kepada pelanggan mereka. Buat permulaanya, tekan DEX anda untuk menyokong token Spark dan suruh mereka menghubungi Flare Network. Sekiranya mereka masih tidak menyokong pengedaran, anda perlu mengalihkan XRP anda ke bursa crypto (DEX) sokongan atau mengeluarkan XRP anda untuk jagaan diri. Penting: Anda perlu melakukan tindakan ini sebelum tarikh tangkapan gambar.

Bilakah tarikh akhir Snapshot?
Lejar XRP pertama yang disahkan dengan cap waktu lebih besar daripada atau sama dengan 00:00 GMT pada 12 Disember 2020.

Tarikh ini telah dipilih untuk memperingati hari lahir Martha Coston, penguji rangkaian uji Flare.

 

Bagaimana saya menuntut token Spark?
Sekiranya anda melindungi diri sendiri (self custody), kaedah menuntut token Spark adalah dengan menetapkan medan Kunci Mesej di alamat Lejar XRP anda ke alamat Flare anda. (Proses ini diperincikan  di bawah). Untuk menuntut Spark, anda mesti melakukan ini selewat-lewatnya 6 bulan dari tarikh snapshot.

Sekiranya XRP anda diadakan di bursa sokongan, mereka akan menangani proses tuntutan dan pengedaran untuk anda. Anda mungkin perlu melakukan beberapa tindakan dalam laman web / aplikasi pertukaran itu sendiri.

 

Apa yang berlaku kepada Spark yang tidak dituntut 6 bulan selepas tarikh tangkapan gambar?
Spark akan ‘burned’.

 

Apakah alamat Flare?
Flare menggunakan Ethereum Virtual Machine untuk kontrak pintar. Alamat Flare adalah alamat gaya Ethereum yang menggunakan skema terbitan kunci yang sama namun begit alamat Flare bukan di blockchain Ethereum.

 

Sekiranya saya melindungi diri (self custody), bolehkah saya menggunakan kunci awam serasi Ethereum yang sama untuk penyediaan beberapa akaun XRPL untuk proses tuntutan Spark?
Ya – namun, kami tidak mengesyorkan ini kerana masalah privasi di sekitar akaun XRPL anda dan kemudian dihubungkan bersama.

 

Sekiranya saya melindungi diri sendiri (self custody), bolehkah saya menggunakan kunci awam Ethereum pada dompet perkakasan saya sebagai alamat Spark saya?
Ya – bagaimanapun, perhatikan bahawa Flare adalah rangkaian yang terpisah dari Ethereum dan bahawa Spark tidak diedarkan di Ethereum melainkan di Flare semasa ia disiarkan. Perhatikan juga bahawa terdapat kebimbangan privasi bahawa akaun Ethereum dan akaun XRPL anda akan dihubungkan bersama.

 

Bagaimana Spark saya dihantar?
Rangkaian Flare secara automatik menyandikan keadaan XRPL melalui sistem penyambung keadaan (terperinci dalam kertas putih Flare) yang bermaksud bahawa tindakan seperti penetapan kunci mesej alamat XRPL secara automatik menjadi bahagian keadaan Rangkaian Flare. Ini bermaksud bahawa tidak pernah ada entiti terpusat, atau sekumpulan pemegang kunci tertutup, yang bergantung pada pengiriman token Spark.

Sekiranya anda melindungi diri sendiri (self custody), token Spark anda akan dihantar melalui sekumpulan kontrak pintar yang beroperasi di rangkaian Flare sama ada semasa pelancaran atau sebaik sahaja rangkaian mendaftarkan tuntutan anda daripada membaca XRPL. Anda boleh menuntut Spark setelah rangkaian disiarkan secara langsung tetapi tidak selepas tarikh 6 bulan dari Snapshot. Token Spark akan dihantar ke alamat Flare yang ditentukan semasa proses tuntutan. Pada pelancaran akan ada beberapa dompet serasi Flare untuk dipilih.

Sekiranya anda memegang XRP di bursa crypto (DEX) sokongan, mereka akan menyerahkan token Spark ke akaun anda di bursa crypto.

 

Berapakah nilai Spark?
Flare tidak boleh dan tidak akan mengulas mengenai nilai Spark.

 

Bolehkah Flare menggunakan sebaran Spark untuk menentukan berapa banyak XRP yang saya miliki atau siapa saya?
Flare tidak akan menerima maklumat dalam proses tuntutan yang belum tersedia secara terbuka di XRP Ledger.

Untuk pemegang dompet XUMM dan pemegang XRP Ledger Nano, anda boleh menyiapkan akaun anda dengan lancar hari ini menggunakan alat yang dibangunkan oleh Wietse Wind, pengasas Makmal XRPL, di https://flare.wietse.com.

 

Wah, serius giler korang baca ya? smile
Leks la wei…smilesmile

Kesimpulannya kalau nak senang, korang transfer jer XRP korang tu ke Bursa Crypto (DEX) atau wallet yang suport rangkaian Flare, biar mereka yang buat keje untuk kita, kita nanti tunggu agihan jer…abih criter!

Jom tengok DEX, Wallet & Syarikat Fintech apa yang support rangkaian Flare (as Dec 3, 2020)

Oh ya…. ramai yang tanya saya camne XRP mereka dalam Luno tu, pada masa ni artikel ni ditulis pihak Luno masih belum beri kata putus lagi, jadi terpulanglah kepada korang samada yang tunggu dulu penggumuman dari pihak Luno atau nak transfer keluar XRP korang ke mana-mana exchanger.

Saya transfer jer ke Binance, biar jer kat situ.
Kalau korang nak ikut sama tapi belum ada akaun lagi, korang boleh daftar di link di bawah ini :

Binance :
https://www.binance.com/?ref=15236019

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada korang, kongsikan lah dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat bersama.

“Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509]. “

 

Ikuti kami di : Telegram | Facebook Page

 

Nak T-Shirt MyCryptoversity PERCUMA? (klik gambar)

 

Sumber & Photo : everybithelp, xrpvi.be, flare.ghost.io

<<< Back

error: Content is protected !!