[Klik photo atau tajuk untuk terus membaca]

Ethereum 2.0 pada awalnya dijangka akan dibangunkan dalam masa 16 bulan dari pelancaran rangkaian Ethereum, pada tahun 2015. Lebih dari 4 tahun kemudian, ia masih belum muncul. Namun, setelah banyak kesilapan pada permulaan dan kelewatan proses pembangunannya, adakah kali peningkatan Ethereum akhirnya semakin hampir ke proses penyebaran?

Pada 4 Ogos lalu, Ethereum Foundation telah mengumumkan bahawa testnet awam rasmi 2.0, Medalla, telah disiarkan / diaktifkan dan pelancaran rangkaian 2.0 dijangkan pada akhir tahun ini. Mereka mengumumkan ada perkara baik kepada mereka yang telah menunggu Ethereum 2.0 ini, tetapi apakah sebenarnya Ethereum 2.0 dan mengapa kita harus ambil peduli?

Mari kita lihat perubahan yang boleh kita jangkakan.

Apa itu Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 dikatakan sebagai “most ambitious upgrade” yang pernah dilihat di dalama dunia cryptocurrency. Belum pernah ada blockchain dari ukuran dan nilai luar biasa dari usaha Ethereum untuk mengalihkan semua pengguna, dan juga aset, ke rangkaian terdesentralisasi yang sama sekali baru sambil tetap memastikan semua operasi di rangkaian lama tetap aktif dan berjalan.

Walaupun, dalam waktu dekat, hanya sedikit kesan yang akan dirasakan untuk pemaju Ethereum dan DApps devs, fasa terakhir pengembangan untuk Ethereum 2.0 ini ialah pusat kepada penciptaan rangkaian ‘proof-of-stake’ blockchain yang ‘the beacon chain’ (rantai suar).

Ethereum seperti yang kita ketahui akhirnya akan disatukan ke dalam peningkatan Ethereum 2.0 secara keseluruhan.

Beralih dari PoW ke PoS

Akhirnya, matlamat utama Ethereum 2.0 memperlihatkan peralihan rangkaian dari menggunakan model konsensus bukti-kerja/proof-of-work (PoW) kepada bukti-kepentingan/proof-of-stake (PoS), menandakan peralihan ke arah ‘mementingkan pendapat majoriti’ adalah merupakan kaedah yang lebih cekap dan lebih berskala.

Proof-of-work (PoW) adalah mekanisme yang mengesahkan dan merekod urus niaga di blockchain. Melalui PoW, node komputer bersaing untuk menghasilkan hash kriptografi yang memenuhi tahap kerumitan yang ditentukan oleh rangkaian. Untuk menjaga keselamatan, tahap kerumitan ditetapkan adalah cukup tinggi untuk mencegah dari serangan keatas rangkaian, kaedah ini terlalu mahal untuk kendalikan dan memerlukan peralatan yang khusus.

Salah satu rintangan dan halangan terbesar yang dihadapi oleh Ethereum (dan Bitcoin) adalah skalabiliti. Untuk membolehkan rangkaian dapat menangani lebih ramai pengguna dan fungsi yang lebih berkesan, daya pemprosesannya perlu ditingkatkan dengan ketara. Dan inilah masalah dengan PoW – dalam situasi sekarang ia tidak cekap. Proses melombong dengan sistem PoW memerlukan perkakasan mahal yang menggunakan sejumlah besar kuasa.

Diatas sebab-sebab inilah mengapa Ethereum 2.0 mengumumkan untuk beralih ke proof-of-stake (PoS). Dengan menggunakan mekanisme konsensus PoS, ‘node’ yang merekodkan setiap transaksi akan dipilih oleh algoritma. Algoritma menilai berapa banyak cryptocurrency yang dimiliki pemilik node – semakin besar jumlahnya, semakin besar kemungkinan mereka akan dipilih untuk memproses dan merekod transaksi tersebut. Dengan kata lain, ‘node’ yang memiliki lebih banyak “stake” dalam kripto lebih cenderung untuk dipilih. Dengan cara ini, ia mungkin dapat mengurangkan kerumitan kerja kriptografi secara dramatik, yang membawa kepada peningkatan hasil yang besar untuk keseluruhan rangkaian. Oleh kerana setiap node mesti mempertaruhkan mata wangnya sendiri untuk berpartisipasi, ia tetap menjadi terlalu mahal bagi sesiapa untuk menyerang rangkaian atau dalam erti kata lain penyerang rangkaian ini memerlukan banyak peralatan dengan kos yang amat tinggi melebihi jumlah stake yang ada dalam rangkaian.

Pemaju teras Ethereum memberikan nilai penting pada desentralisasi (decentralisation), yang mungkin merupakan faktor pendorong lain untuk bergerak. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, para pelombong cryptocurrency terbesar, seperti Bitcoin dan Ethereum, telah bergantung pada sekumpulan kumpulan perlombongan yang besar, yang diperburukan oleh perlumbaan untuk memiliki perkakasan perlombongan terpantas dan paling canggih. Inilah keburukan PoW.

Berbezakan dengan PoW, dengan PoS sesiapa sahaja sekarang ini boleh beroperasi sebagai pengesah PoS tanpa memerlukan perkakasan khusus dan dorongan untuk kecekapan pemprosesan ini tidak berhenti di sini, akan datang nanti adalah teknik pemprosesan yang disebut ‘sharding’.

Apa itu sharding?

Pada masa ini, semua data yang ditambahkan ke blockchain Ethereum harus menjalani pengesahan oleh semua node yang mengambil bahagian. Ini bermaksud kelajuan pemprosesan keseluruhan sistem secepat peserta yang paling lambat. Ini menimbulkan masalah yang boleh meningkatkan kos transaksi dan mengurangkan throughput.

Sharding adalah salah satu cara di mana Ethereum dapat meningkatkan kecekapan penggunaan sumbernya, yang akan memberi kesan ‘snowball’ yang positif. Sharding memecahkan tugas pengesahan data di antara set node dan masing-masing bertanggungjawab untuk mengesahkan hanya data yang mereka terima sahaja. Ini membolehkan keseluruhan blockchain menggunakan pemprosesan selari, yang seharusnya dapat meningkatkan kapasiti keseluruhan secara signifikan.

Ditambah dengan penggunaan PoS, blockchain Ethereum baru hjauh lebih pantas, lebih cekap, dan lebih inklusif daripada sebelumnya.

Apa yang ada pada masa depan?

Walaupun telah banyak kerja-kerja penambahbaikan yang telah dilakukan, namun begitu perjalanan ini masih panjang sebelum kita dapat berinteraksi sepenuhnya dengan Ethereum 2.0 yang baru dan lebih baik. Sebilangan besar pemaju bersetuju bahawa rintangan terbesar untuk pelancaran akan melancarkan Fasa 0 rantai suar (buat masa ini pemaju Ethereum masih lagi bekerja di Fasa 0 rantai suar). Ini adalah teknologi teras di mana sistem Ethereum 2.0 selebihnya akan hidup (akhirnya).

Para pelabur dan pedagang Ethereum sangat yakin dengan Ethereum 2.0, kerana berjuta-juta dolar telah dikeluarkan untuk proses peningkatan ini. Oleh kerana Ethereum 2.0 telah diatur untuk beroperasi sebagai rangkaian terpisah dan selari dengan blockchain Ethereum yang asal, dengan pelancaran Fasa 0 ini terbitlah token baru iaitu ETH2. Bagi pemegang ETH yang berminat untuk staking, pemindahan ini memberi peluang ETH anda untuk lebih aktif pada peringkat pertama pelancaran Ethereum 2.0 nanti, Tetapi tidak ada tindakan yang diperlukan untuk memindahkan token ETH dari 1.0 ke rantai 2.0
Ethereum 1.0 hanya akan menjadi sebahagian daripada rantaian 2.0

Apabila ETH2 dilancarkan nanti, kita akan memeriksa berapa kuatkah rangkaian baru ini – sama ada dari segi menahan serangan dan aktiviti jahat atau peningkatan kelajuan rangkaian – ini hanya akan dapat dilakukan dan diketahui beberapa lama selepas pelancarannya kelak.

Didalam sejarah Blockchain, belum ada blockchain yang pernah beralih dari PoW ke sistem PoS. Ini akan menjadi kajian kes bersejarah pada kedua sistem ini dan akan berlaku tepat di depan mata kita semua.

Nampak tak kekuatan dan potensi nilai Ethereum 5 – 10 nanti?

Sudahkah anda memiliki Ethereum?
Jika belum dan anda berminat untuk dapatkan khidmat konsultasi, anda boleh text Admin.

error: Content is protected !!