Sejak semalam (Khamis 26/11/2020) Bitcoin mengalami kejatuhan harga, setelah hampir mencapai ATH dengan margin yang sempit pada awal minggu ini.

Nilai pasaran Bitcoin turun dari MYR $76,600 menjadi MYR $ 66,500 pada waktu perdagangan Eropah iaitu kira-kira 10% penurunan penurunan dalam masa 24 jam.

Ramai pedagang dan pelabur tidak menduga kejatuhan secara tiba-tiba ini, memandangkan cryptocurrency ini diperdagangkan hanya 2% lebih rendah daripada paras tertinggi (ATH) pada MY $79,848 pada hari Rabu sebelumnya.

Jadi, apakah sebenarnya yang menyebabkan penurunan MYR $13,348?

Berikut adalah tiga faktor utama yang bertanggungjawab terhadap penurunan harga:

1. Leveraj Berlebihan
Menurut Matthew Dibb, CEO Stack Funds, kepada Coindeck ” Perdagangan leverage Bitcoin (BTC, -0,38%) telah menjadi mangsa terbesar dalam derivatif yang disenaraikan di bursa utama,”

Kedudukan derivatif bernilai hampir USD $2 bilion telah dicarikan dalam 24 jam terakhir lalu. Dari jumlah itu, lebih daripada USD $1.6 bilion telah ditutup dalam 12 jam terakhir, menurut sumber data Bybit.

Kehilangan perdagangan leverage ini telah dijangkakan, kerana kos untuk memegang posisi panjang di pasar niaga hadapan, juga dikenal sebagai kadar pendanaan (funding rate), telah meningkat tajam ke paras tertinggi bulanan 0,098% dalam beberapa hari terakhir – ini adalah tanda pasaran berlebihan. Untuk makluman, kadar pembiayaan ditentukan dan dibayar setiap lapan jam sekali.

Menurut sumber data Glassnode, dengan penurunan harga ini , kadar pendanaan  (funding rate) telah kembali menurun kembali ke 0,011%.

Baca Juga : Majlis Penasihat Syariah SC Membenarkan Perdagangan Aset Digital (Kripto)

 

2. Teknikal Pullback
Pada carta teknikal, peningkatan harga Bitcoin dari USD $ 10,000 hingga USD $ 19,400 kelihatan berlebihan dalam tempoh tujuh minggu terakhir.

Momentum begitu kuat sehingga Bitcoin diperdangangkan secara konsisten di atas Moving Average 10 sepanjang kenaikan, walaupun ada bacaan overbought pada indeks kekuatan relatif (RSI) 14-hari.

Sumber : tradingview

 

Pergerakkan aset biasanya jarang membuat kenaikan 90 darjah, kerana spekulator biasanya cenderung mencatatkan keuntungan secara berkala, mendorong harga turun ke purata bergerak jangka pendek mereka.

Penurunan harga yang dilihat pada hari ini telah menjadikan harga Bitcoin di bawah purata 10 hari dan membolehkan RSI menyusun semula dengan cara yang lebih mesra “bull” ( trader tahu la apa itu “bull” apa itu “bear” – bagi bukan trader, korang boleh la Google kalau nak tahu ).

“Ini adalah penurunan yang sihat,” menurut kata Dibb Stack Funds.

So, korang takyah risau la kalau portfolio tu negatif sekejap, kalau ada duit lebih mana lah tahu kot kot dapat keluar duit KWSP tu, korang toup jer la skit kat sini untuk hari tua korang…invest long term kat sini tapi jangan pulak korang ni trade plak..itu cari nahas namanya.

 

3. Faktor-Faktor Lain Yang Memperkuatkan Penjualan (sell-off)
Menurut trader dan penganalisis Alex Kruger, tweet CEO Coinbase Brian Armstrong mengenai rancangan khabar angin Jabatan Perbendaharaan A.S. untuk mengesan pemilik dompet cryptocurrency yang dihoskan (cipta) sendiri melemahkan pergerakan kenaikan harga, ini menyumbang kepada faktor penurunan harga.

Faktor lain yang kedua diperkuatkan oleh pengumuman Exchanger cryptocurrency OKEX bahawa mereka akan memulakan penarikan semula proses Withdrawal.

“Sebilangan besar bitcoin yang dibekukan [di OKEx] telah diperdagangkan sekitar 70%, jadi terdapat banyak keuntungan yang belum direalisasikan di sana,” kata Sui Chung, Ketua Pegawai Eksekutif CF Benchmark, dalam satu kenyataan yang diberikan kepada CoinDesk. “Setelah crypto ini bebas bergerak, kemungkinan besar ramai peniaga/trader mula menjualnyauntuk merealisasikan keuntungan mereka, ini menambah momentum penjualan.”

Bitcoin telah jatuh ke sekitar $ 17,600 ketika bursa mencabut penangguhan pada 08:00 UTC hari ini, dan jatuh ke $ 16,350 pada jam berikutnya. OKEx menangguhkan pengeluaran pada 16 Oktober ketika bitcoin diperdagangkan hampir $ 11,500.

Jeng pale boss, trade untung doh tapi dopleh withdraw plok…giler giler

Trend Bitcoin Masih Menaik (Bullish)
Laluan atau penarikan ini adalah untuk bitcoin kekal di sisi yang lebih tinggi. Menurut Alex Kruger lagi, “Penurunan harga terbaru ini adalah faktor biasa terhadap tren kenaikan yang lebih besar.”

Faktor makro lain yang menyumbang trend menaik adalah seperti peningkatan penyertaan pelabur institusi ke dalam pasaran cryptocurrency, lebihan mencetak wang oleh bank pusat, dan pencarian hasil (yield) tetap berlaku walaupun harga turun.

Walau bagaimana pun, holding sentimen bertahan kekal kuat pada hari Khamis, dengan jumlah syiling yang dipegang di bursa cryptocurrency sebanyak 2,384,913 yang juga merupakan tahap terendah sejak Ogos 2018, menurut sumber data Glassnode.

Baca juga : Pelabur Institusi Menguasai 83% Pasaran Bitcoin 1Q, 2020 – Grayscale

Photo & Sumber : Glassnode

Data menunjukkan bahawa pelabur melihat penurunan semasa sebagai penarikan balik pasaran bull dan tetap yakin terhadap pasaran jangka panjang cryptocurrency. Metrik telah menurun lebih dari 17% tahun ini, yang bermaksud terdapat penurunan kecairan di pasaran.

Penurunan harga ini telah menghilangkan leverage yang berlebihan, seperti yang dinyatakan di atas. Selagi pegangan aset dipertahankan, bitcoin kini dapat memetakan rali yang lebih mapan untuk mencatat tahap tertinggi.

Crypto Broker’s Heusser menjangkakan cryptocurrency akan membuat pergabungan (consolidate) dalam julat diantara MYR $ 73,500 hingga MYR $ 79,800 dalam jangka pendek sebelum meneruskan aliran menaiknya.

Menurut Siddharth Menon, pengasas bersama dan COO pertukaran WazirX yang berpusat di Mumbai “Bitcoin masih belum mencapai puncaknya, saya juga melihat banyak peniaga/trade pro mengambil posisi dalam bitcoin. Ini adalah suatu kedudukan yang sihat kerana mereka tidak akan masuk kesemua pegangan mereka, tetapi menambah dana ketika naik atau turun. “

Inilah antara faktor faktor yang menyumbang kepada penurunan harga aset aset crypto sehari sebelum Black Friday dan seperti mana yang kita tahu Black Friday merujuk pada hari selepas Hari Kesyukuran dan secara simbolik dilihat sebagai permulaan musim belanja percutian yang kritikal. Dari segi sejarah, Black Friday juga merupakan hari pada tahun 1869 di mana harga tangki emas dan pasaran saham jatuh sebagai tindak balas.

So korang macamana? 

Dah sedia untuk shopping? Atau korang dah abis modal sebab terlekat kat harga pucuk beli masa harga mahal kejar harga sebab takut harga naik lebih tinggi lagi?

Kalo korang masih belum ada portfolio crypto lagi dan ingin nak mulakan tapi tak tahu cara-caranya, korang boleh text admin untuk khidmat konsultasi bukan percuma ya!

Info boleh la bagi percuma tadi ilmu dan masa admin bukan percuma. 

Ok! Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada korang semua. Insyallah jumpa lagi di posting akan datang.

Jangan lupa follow kami di :

Telegram Channel MyCryptoversity

Facebook Page Malaysia Cryptoversity

Sumber & Photo : coindesk, medium & glassnode

<< Blog

error: Content is protected !!