Sejak 2 minggu lalu saya ada terima banyak pertanyaan tentang airdrop Spark ni, kali ini saya akan cuba terangkan seringkas yang mungkin ikut cara saya orang kampung..

Pastinya semua pemegang token XRP akan teruja apabila dapat tahu bahawa dengan hanya menyimpan token dari syarikat Ripple ini mereka akan mendapat token baru berdasarkan nisbah 1: 1. Token baru ini yang dikenali sebagai SPARK muncul sebagai ‘utiliti fork’ dalam blockchain XRP.

Mereka yang di belakang token baru ini berasal dari rangkaian desentralisasi baru yang membawa fungsi kontrak pintar (smart contract) sepenuhnya ke ekosistem XRP yang dipanggil Flare Network. Flare adalah rangkaian pertama Turing yang lengkap Perjanjian Federasi Byzantine dan menggabungkan Mesin Maya Ethereum (Ethereum Virtual Machine).

Nanti saya akan terangkan fungsi rangkaian baru ini dalam bab Apa Itu Spark Token.

Oleh kerana Spark (FXRP) dicetak di Flare dari XRP, di XRP Ledger dan kemudian dapat diselesaikan kembali ke XRP Ledger, ia menghasilkan sesuatu yang dinantikan untuk peminat dan pemegang XRP

Spark hanya diberikan kepada pemengang yang mempunyai baki XRP pada 00:00 GMT pada 12/12/20. Jumlah XRP yang ada dalam wallet semasa anda akan menentukan berapa jumlah Spark yang bakal anda miliki dimiliki.

Tapi…..
Tak semua pemegang XRP akan dapat token Spark ini, hanya XRP yang ada dalam wallet yang bekerjasama dengan Flare saja akan mendapat keistimewaan ‘utiliti fork’ ini.

Nak tahu wallet apa yang support Flare?

Boleh, tapi sebelum tu baca juga : Ripple menjadi salah satu syarikat yang berkembang pantas

 

APA ITU SPARK TOKEN?

Buat masa ini, utiliti utama XRP adalah ke arah pembayaran rentas sempadan dan penyelesaian dalaman sistem perbankan kerana ini adalah tujuan syarikat induk, Ripple. Walau bagaimanapun, token Spark agak berbeza dari ini dan sebenarnya tidak ada kaitan dengan urusniaga Ripple.

Token Spark berasal dari syarikat baru iaitu Flare Network, yang merupakan rangkaian penyebaran yang menjalankan protokol konsensus Avalanche yang disesuaikan dengan Perjanjian Bizantium Bersekutu dan memanfaatkan Ethereum Virtual Machine. Ini bagi membolehkan rangkaian baru menyebarkan aplikasi Ethereum yang ada di Flare dan membolehkan rangkaian tersebut disatukan dalam sistem kewangan yang terdesentralisasi (DeFi).

Peranan token adalah untuk mengumpulkan penerbitan FXRP tanpa kepercayaan di Flare. Token ini juga akan digunakan untuk menghasilkan data berguna tentang Flare melalui sistem oracle dan juga digunakan untuk tata kelola jaringan dan pencegahan spam.

Apabila terdapat penerbitan FXRP dan sistem oracle digunakan, ada peluang di mana tahap aliran tunai dapat diberikan kepada pemegang token Spark. Token Spark mempunyai akarnya dalam XRP walaupun ketika FXRP dicetak di Flare dari XRP pada XRP Ledger dan oleh kerana ini, ia kemudian dapat diselesaikan kembali ke XRP Ledger.

Agak pening kan? ini bab teknologi Blockchain, korang tak perlu tahu sangat sebenarnya, tapi saya kongsi juga untuk rujukan saya belajar dan mengajar.

 

BERAPA BANYAK TOKEN SPARK AKAN DIBERIKAN?

Seperti mana yang kita semua tahu, penerbitan awal token Spark ini akan diberikan dalam bentuk airdrop kepada mereka yang kini memegang XRP di dalam wallet yang bekerjasama dalam rangkaian Flare.

Jumlah keseluruhan XRP yang berada dalam pengedaran sekarang adalah sekitar 45 bilion XRP. Walau bagaimanapun, jumlah token Spark yang akan dibuat adalah sebanyak 100 bilion Spark dan 45 billion Spark adalah hak milik pemegang XRP. Ini juga bermakna selepas 12 Dis 2020 nanti akan ada sebanyak 45 bilion Spark beredar dalam pasaran, hampir separuh dari max supply Spark akan menjadi hak milik pemegang XRP.

Baki 55 bilion Sparks lagi akan masuk ke Flare Networks Limited dan Flare Foundation.

Jumlah sebenar Spark yang akan berada dalam pasaran nanti, akan kita ketahui selepas 12 Dis 2020 nanti.

BERAPAKAH NILAI FORK XRP INI?

Oleh kerana ramai orang yang akan menerima airdrop Spark percuma ini dengan dengan hanya menyimpan aset XRP, banyak bertanya mengenai nilainya apabila dilancarkan nanti dan bahkan bagaimana nilainya akan berubah setelah bertukar dari airdrop kepada token.

Dari segi harga permulaan apabila ia disiarkan secara langsung dan bersedia untuk pasaran umum, pada masa ini banyak ramalan yang cukup spekulatif kerana tidak ada harga yang ditetapkan. Di laman web rasmi Flare mendakwa bahawa tidak ada nilai tetap untuk token Spark ini, tetapi ada bukti sejumlah Bursa Crypto (DEX) yang menyokong projek ini.

Ini membawa maksud pasaran token Spark ini seharusnya boleh berkembang.

Seperti apa yang berlaku dengan fork pada masa lalu, harga coin yang baru wujud ini pasti jauh lebih rendah daripada token asal yang dicabut iaitu XRP. Pada masa ini, XRP mengalami lonjakan harga yang besar dimana sebahagiannya hasil dari pengumuman Spark oleh Flare Network dan pada masa ini artikel ini ditulis, XRP diperdagangkan pada sekitar $ 0.60 USD.

Melihat kepada peranan token dan tempatnya dalam ekosistem yang berkembang pesat ini, tentu ada ruang untuk token utiliti yang menjadi perantaran kepada kontrak bijak (smart contract) Ethereum dan menawarkan jalan alternative lain ke projek DeFi.

Projek DeFi telah meletup dengan jayanya pada tahun 2020 dan nampak akan menemui asasnya yang kuat untuk terus maju ke depan.

Saya melihat token Spark dan Flare Network dapat menjadi pilihan yang kuat untuk projek DeFi maju ke depan dan mungkin faktor ini yang akan mendorong kenaikan harga Spark nanti (jangan percaya ya pendapat orang kampung macam saya ni! ).

Nak T-Shirt MyCryptoversity Percuma? 

Amacam?
Jelas ke tak setakat ini?
Panjang lagi ni kalau saya nak tulis, kita rehat dulu la kejap ya..

Nanti saya akan sambung di posting petang nanti dengan topik macamana nak claim token Spark ini dan bagaimana trading strategi XRP.

Korang rajin rajin la follow info terkini crypto di telegram channel MyCryptoversity untuk menambah pengetahuan dan kalau nak belajar lebih lanjut berkenaan Cryptocurrency dan Blockchain 101 secara live Zoom Webinar, (kelas selama 2 minggu, live isnin – khamis  9:30mlm – 12:30pagi) , boleh la text admin kat sini >>>

Semoga kita berjumpa lagi di posting akan datang.

Baca juga : Majlis Penasihat Syariah SC Membenarkan Perdagangan Aset Digital (Kripto)

<<< Back

error: Content is protected !!